Op 22 oktober 2015 hebben Mariette Lokin en Diederik Dulfer een presentatie over wendbare wetsuitvoering gegeven bij de Academie voor wetgeving. De titel van de presentatie was:

Hoe staat het met wetgeving en uitvoering: 

hoe landt een wettelijke regeling in een ICT-systeem? 

In de zaal zaten ongeveer 25 toehoorders van verschillende ministeries met hoofdzakelijk juridische achtergrond. Mariette en Diederik hebben verteld over de aanpak wendbare wetsuitvoering. De manier waarop we nu wetsanalyse met behulp van Hohfeld voor ons zien en hoe dit vervolgens wordt ondersteund in de annotatieomgeving. Als voorbeeld is de Wet aanpassing arbeidsduur gebruikt. Vervolgens heeft Diederik de ideeën van de Belastingdienst rond de specificatieomgeving wendbare wetsuitvoering getoond. 

De presentatie leverde als belangrijkste reactie herkenning op. Herkenning van de problematiek, maar ook inzicht in de huidige problemen met het opstellen van specificaties. Op de annotatieomgeving werd enthousiast gereageerd. Dat de toehoorders de toegevoegde waarde goed begrepen werd duidelijk door de zeer slimme vragen die ze stelden. Zij waren erg geïnteresseerd in het door ons gebruikte classificatiesysteem en begrepen erg goed dat we nog geen optimale situatie hadden bereikt. Daarnaast vroegen zijn zich af wat zij als wetgevers zouden kunnen bijdragen aan het vergemakkelijken van de analyse van wetgeving, bijvoorbeeld door mee te werken aan annotatie in het wetgevingsproces. Op de specificatieomgeving werd ook enthousiast gereageerd en men vroeg zich verwonderd af waarom iets dergelijks nog niet bestond.

 

Al met al een zeer leuke middag met enthousiaste toehoorders.

Zie ook de presentatie in de download sectie van deze website.